Predsjednik HLS-a Đuro Dečak 4. travnja 2022. pokopan je na gradskom groblju u Virovitici. Sprovodu je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi. Posljednju počast došli su odati i predsjednik RH Zoran Milanović te potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministri Mario Banožić i Marija Vučković. Lovci su pristizali iz cijele Hrvatske, što se moglo vidjeti po lovačkim zastavama, a u posljednjem ispraćaju sudjelovali su i lovački rogisti koji su se okupili iz svih krajeva Hrvatske. Dopredsjednici, domaći predsjednik LS-a Virovitičko-podravske i tajnik HLS-a od predsjednika su se oprostili i uz počasnu stražu. Ispred HLS-a na pogrebu je govorio Miroslav Buneta, a ispred generalskog zbora general Slavko Barić. Od Đure Dečaka oprostili su se članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Rodoljub iz Virovitice. Obred je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a uz njega su bili i župnik te dekan virovitičkog dekanata Ivica Šoh, koji je ujedno bio i izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, gvardijan franjevačkog samostana te župnik župe sv. Roka u Virovitici fra Bernard Barbarić i policijski kapelan i župnik župe Peteranec Ozren Bizek. Neposredno poslije ukopa održana je i misa za pokojnog Đuru Dečaka.

Groblje u Virovitici zelenilo se od svečanih lovačkih odijela i dok su neki uzvanici na lijes bacali ružu, lovci su posljednju počast svom predsjedniku lovcu odali na simboličan način, tradicionalnim lovačkim običajem – bacanjem zelene grančice pokojniku u grob, koju su skinuli sa svojih šešira.

U župnoj crkvi župe sv. Roka u Virovitici, a predvodio ju msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju fra Bernarda Barbarića i vlč Ozrena Bizeka.

Marin Matijević i Ivica Stanko

Više u Lovačkom vjesniku 4/2022

Comments are disabled.